GYIK
Dióhéjban összegyűjtöttük a pihentető alvással és a matracválasztással kapcsolatos legfőbb tudnivalókat.

Statisztikák szerint, egy átlagember napi alvás szükséglete nagyjából napi 7-8 óra, de ez egyénfüggő és a napközbeni erőfeszítés is befolyásolja, hogy mennyi időre van szüksége az embernek a teljes regenerálódáshoz. Ha valaki túl sokat alszik hétvégenként, az annak a jele, hogy hét közben nem szokta kialudni magát teljesen.

Az alvás fontos része az egészséges életmódnak. Úgy, mint a helyes táplálkozás és a rendszeres testmozgás, a minőségi pihentető alvás elengedhetetlen tényező a napközbeni jó közérzetnek. Befolyásolja a mindennapok gördülékenységét, az ember közérzetét, kihat a kapcsolataira a többi emberrel, a lelki és testi állapotára. Amikor alszunk, az agyunk feldolgozza a napközben minket ért információkat és raktározza a lényeget, a testünk meg regenerálódik.

A matrac egy olyan kellék, ami a pihent reggeli ébredést vagy a reggeli letörtséget, fáradtságot adja használójának. Amennyiben valaki huzamosan arra ébred minden reggel, hogy állandóan fáradt, merev a nyaka, gerincfájdalmai vannak, nap mint nap gyengébbnek és levertnek érzi magát, ez annak a jele, hogy a jelenlegi fekhelye már elhasználódott, nem biztosít teste számára megfelelő alátámasztást, ergo, itt a csere ideje.

A latex matracok szerkezetében található számtalan légbuborék segít az optimális szellőzésben, jól szabályozza a test alvás alatti hőmérsékletét. A levegő jól átjárja. Nagy előnye, hogy a latex matrac felületén az atkák nem tudnak megtelepedni. További pozítiv tulajdonsága a latex matarcoknak a baktériummentesség és különféle allergiás tünetekre is jó hatással van. Alvás közben megfelelő higiéniai feltételeket biztosít. A latexpárna  rendkívül kényelmes, abban a pontban süllyed, ahol nyomjuk, ezért forgolódásunkkal párunkat nem fogjuk zavarni.

A latexből készült matrac lág és nagyon rugalmas. Nagyszerű alátámasztást ad a test érzékeny pontjain, kényelmesen körülfogva a nyak és a medence területeit is. 

Ezek a matrac szövetek Aloe Vera kikészítést kapnak, amelynek köszönhetően a testtel való érintkezés során az Aloe kifejti jótékony hatását. Az Aloe Vera a liliomfélék csoportjába tartozó növény. Védelmet nyújt a baktériumok, gombák ellen, frissítő, nyugattó, regeneráló hatású, kellemes illatú. Elhárítja a testszag matracba szívódását.

Kókuszmatrac a nagyszerű alvásért mindenkinek. Az FDM kókuszbetétes matracok alapanyagát a kókuszdió külső burkából leszálazott rostokból készítik. A kókusz rostokat áztatják majd a köztes kötőanyagot eltávolítják. Ezután szárítják, majd préselik. A préselt anyagot kaucsuk tejjel vulkanizálják. Ebből már megfelelő tömörségű „tábla” készülhet, melyből az ágybetét, matrac készül.

Ezekben a matracokban a kókusz adja a keménységet. A pihenéshez kemény, de rugalmas alátámasztást ad, a rostszerkezetnek köszönhetően tökéletesen szellőzik, atkamentes, antiallergén! Érzékenyeknek kiemelten ajánljuk a kókuszmatracokat!

A matrac középső részében kialakított rugalmas alátámasztás erős kókuszrostokból készült, amely biztosítja a gerincoszlop optimális tartását. Az ortopéd matrac zóna a gerinc deréktáji ívelt részét úgy támasztja alá, hogy annak természetes tartása alvás közben is megmarad. Ezzel hozzájárul a gerinctáji fájdalmak csökkentéséhez és a zavartalan pihenéshez.

Az utóbbi évek egyik legújabb matrac alapanyag az emlékezőhab, más néven memoryfoam, vagy ahogy mi is említjük: memóriahab. Megjelenése és kifejlesztése a NASA-hoz köthető: eredetileg a NASA által kifejlesztett speciális hőre lágyuló alapanyagból fejlesztették tovább. A memóriahabos matracon különböző vastagságú és típusú rétegei a legkülönbözőbb kényelmi fokozatot biztosítják. A memóriahabok esetén, fontos a memóriahab sűrűsége, mert ettől függ a megfelelő komfort és az elvárt hosszú élettartam, minél sűrűbb annál tartósabb.

Memóriahabos matrac nagyszerű élményt, alvást biztosít tulajdonosának. A memóriahabok tökéletes test formakövetése, a hőre lágyuló tulajdonság és a nyomáspontok nélküli alátámasztás az alvás utánozhatatlanná teszi és maximálizálja a pihenést.

A vákuum matrac szó egy gyűjtőfogalom. Olyan matracok tartoznak ide, amelyeket gyártásuk után összepréselnek és összehengergetnek függetlenül a belső anyaguktól (hideghab, latex, Memory hab vagy akár rugó). A vákuum matracok előnyei: könnyen szállíthatóak így henger formában; a matrac higiénikus, biztos, hogy nem használt; strapabíró, hiszen kibírja a több tonnás összepréselést és összehengergetést. Kibontás után pedig visszanyeri eredeti matrac formáját.

A test jelzi, ha baj van a régi matraccal. Ilyenkor jelentkeznek az egyre gyakoribb hát és vagy derékfájások, az ébredés utáni levertség érzete, a gyengeség, a folytonos álmosság. Ezért nagyon fontos, hogy legalább félévente egyszer vizsgálja meg matracát, hogy nem e tapasztal deformitást rajta, nem e vesztette el a jó alátámasztó készségét, mert ha igen és még a felsorolt fájdalmak és a folytonos álmosság érzete is jelen van, akkor eljött az ideje a matrac cseréjének.

Igen. A legtöbb típusú forgalmazott matracunk ingyenesen kipróbálható a bemutatótermünkben 9400 Sopron, Újteleki u. 6. házszám alatt. 

Ez teljesen egyén függő. Amelyik matrac a legjobb az egyik embernek, nem biztos, hogy az a legjobb a másiknak, bár nem kizáró ok. Annak a megállapításához, hogy önnek melyik a legjobb matrac, be kell fáradnia egy szaküzletbe és szakértő segítségével meg próbákkal kell meg találni a legjobbat. Három fontos tényezőt kell figyelembe venni, ami alapján valaki kiválasztja a neki legjobb matracot: kényelem, alátámasztás és tér. A kényelem, a szó szoros értelmét jelenti. Matracpróba közben nem azt kell keresni, hogy puha vagy kemény, hanem azt, hogy kényelmes vagy nem kényelmes. Az alátámasztás a második fontos tényező. Meg kell kérni valakit, hogy figyelje a gerincvonalát, amikor éppen fekszik a matracon. Ha az nem mutat görbe vonalat, akkor az alátámasztás ideális. A tér a harmadik fontos tényező. Ebben az értendő, hogy minden embernek az alkatához megfelelő alvófelületre van szüksége, ahhoz, hogy éjjel kényelmesen tudjon aludni. Nem jó, ha nincs elég hely megfordulni, az sem jó, ha folyton hozzáér az ember az esetleges párjához, ha van, és zavarja őt ezzel. Hogyan vásárolhatom meg a nekem legmegfelelőbb matracot? Először is kezdje azzal, hogy felméri a saját igényeit, megvizsgálja jelenlegi ágyát, a benne lévő alátámasztást, a pontos méreteket. Aztán próbálja meg felbecsülni, hogy viszonylag mennyit tudna költeni egy új matracra. Ha mindez megvan, irány a bolt! Ha párja is van, akkor Őt is feltétlenül vigye magával, mert fontos, hogy neki is jó legyen az új matrac. A boltba érve, kérje tanácsadó szakértő segítségét, ez szűkíti majd a kört, nem kell végig fetrengenie minden matracon. Mondja el neki a pontos méreteket, az Ön elképzelését, legyen vele kommunikatív, ez erősen elősegíti a leges leg megfelelőbb matrac megtalálását, ami minden szempontból jó lesz!